Pécs

Mit kell tudni a hőcserélőről?

Mit kell tudni a hőcserélőről?

Cikkünkben a klíma berendezések, hőszivattyúk és kazánok egy igen fontos alkatrészéről lesz szó, ugyanis a nyári kánikulában is oda kell figyelnünk zavartalan működésére, ha kellemes hűvöset szeretnénk.

Nincs annál bosszantóbb, amikor idő előtt elromlik egy drága, hosszú évek szolgálatára tervezett készülék! Szerencsére némi törődéssel elejét vehetjük a meghibásodásnak, így télen nem kell fáznunk, nyáron pedig nem kapunk hőgutát saját otthonunkban, nyaralónkban. A különféle temperáló háztartási eszközök egyik legfontosabb eleme, a hőcserélő ugyanis nem csupán fagypont alatt működik: feladata, hogy a hidegből meleget és a melegből hideget csináljon, így egész évben azért dolgozik, hogy mi komfortos hőmérsékletben élhessünk – legyenek bármilyenek az időjárási körülmények.

1. Működés

A hőcserélő berendezés egy fém „doboz”, ami két részből, a tűzteret határoló köpenyből és hozzá tartozó dupla csővezetékből áll. Az egyik vezetékben a klíma, a kazán, vagy a hőszivattyú forró, míg a másikban a hideg folyadéka áramlik, úgy, hogy a nem keverednek egymással. Az ún. primer folyadék (például a forró klímagáz) a hőcserélőben való cirkulálás alatt átadja a hőt a szekunder folyadék áramba (például a hideg víz), azaz a berendezés hűt vagy fűt, attól függően, hogy a helyiség hőmérsékletének emelésére vagy csökkentésére van szükségünk.

Hőcserélő berendezés

2. Anyagiak

A hőcserélő árak széles skálán mozognak, hiszen több márka számos termékével találkozunk a piacon. A Webkazánnál például megtalálhatók a legjobb FÉG hőcserélő modellek: a kisebb kivitelű, 30kW teljesítményű készülékek 47 ezer forinttól érhetők el, de a választékban találunk freonos és olajhűtős változatban is rendelhető, 130kW-os opciót is. 

3. Karbantartás és csere

Amíg a hőcserélő megfelelően dolgozik, nincs vele semmi tennivalónk, de, mint minden háztartási berendezés, ez is gondoskodást kíván a legjobb működésért. Ha nem figyelünk oda, előfordulhat, hogy átég a köpeny, bevízkövesedik a szerkezet, ezért fontos, hogy időnként szakember vessen rá egy pillantást. Megfelelő karbantartás mellett a megbízható hőcserélő évekig tökéletesen biztonságosan dolgozik, de a sérült vagy elöregedett eszközt cserélni kell, mert hibás működés esetén az égéstermék akár a lakótérbe is beszivároghat. A beszerelést minden esetben hagyjuk a szakértőkre.