Pécs

Mire jó a PB-gázpalack?

Mire jó a PB-gázpalack?

A PB-gázt leggyakrabban fűtéshez használjuk. A téli szezonon túl ugyanakkor másra is jó lehet még, de mire pontosan? Például a közös családi főzésekhez, ha csak a lakossági felhasználásról beszélünk.

Persze sokan laknak panellakásban, társasházakban ahol nem szerencsés, sőt tiltják a PB-gázpalackok használatát és tárolását, de biztosan emlékszünk még rá, sőt sokunknál még ma is így van, hogy amint melegre fordul az idő, nagyanyáink inkább a nyári konyhában főztek és főznek. Mennyire érthető és praktikus megoldás! Azoknál a kertes családi házaknál, ahol van még nyári konyha, ott sokszor PB-gázpalackról működtetik a tűzhelyet.

Kempingezés

Ha a kempingezés szót halljuk, ne csak a régi idők klasszikus, komfortot nélkülöző változat jusson eszükbe! Egyrészt a lakókocsis nyaralás reneszánszát éli, újra divatba jött, és ma már nagyon kényelmes, luxus lakókocsikat lehet bérelni vagy vásárolni. Ezt a kényelmet fokozhatjuk azzal az élménnyel, hogy bárhol főzhetünk, sütögethetünk, mondjuk miközben épp a naplementét nézzük.

 

 

Ehhez a bárhol sütögethetünk élményhez kell egy PB-gázpalack és a hozzátartozó, megfelelő nyomáscsökkentő, amit könnyedén csatlakoztathatunk például a hordozható grillsütőhöz. Mennyire idilli és különleges hangulatú, ha az aznap kifogott halat vagy a termelői piacon vásárolt finomságokat csak tűzre dobjuk, és közben lazítunk, borozunk a kempingben vagy bárhol, ahol megálltunk a lakókocsinkkal!

Vízmelegítés

Aztán van ennél kevésbé romantikus, de annál gyakorlatiasabb felhasználása is a PB-gáznak, például a vízmelegítés. Mosogatáshoz, fürdéshez és akár mosáshoz is mindenképp jól jön a meleg víz ott, ahol máshogy nem megoldott a melegvíz-szolgáltatás. Ezesetben is körültekintőnek kell lennünk, hogy milyen nyomásszabályozót kell a palackra csatlakoztatni, hogy alkalmas legyen a PB-üzemre.

PB-reduktor és a karbantartás

A PB-gázpalack azért is nagyon népszerű, mert a fűtőértéke jóval magasabb, 2,5-szerese a földgázénak. Amellett, hogy egyenletesebben adja le a hőt, másik nagy előnye, hogy hordozható. Biztosan sokan láttuk már, hogy különböző szabadtéri eseményeken a mindenféle finomságot árulók gázpalackról üzemeltetik berendezéseiket.

Ugyanakkor fontos, hogy csakis megfelelő nyomásszabályozóval, nyomáscsökkentővel - azaz PB-reduktorral - működtessük a gázpalackot. A gáz nyomáscsökkentő kiválasztása mellett figyeljünk annak folyamatos karbantartására is. Így lehet valóban hosszú élettartamú a rendeltetésszerűen használt, jó minőségű gázszerelvényünk.