Pécs

Melegen ajánlott az elektromos fűtés

Melegen ajánlott az elektromos fűtés

Egy ideje egyre többeket érdekel a fűtési megoldások közűl az elektromos változat. Gyakran elhangzik viszont az a vélemény, hogy nem éri meg ezt a fajta fűtést kialakítani. Lássuk, hogyan lehet igazán kihasználni, és kiknek ajánlható?

Nem veszik el az energia

Aki gondolkozott már elektromos fűtés használatán, szembesülhetett azzal a közkeletű nézettel, hogy miért kellene ‘villannyal fűteni’, amikor a gáz a legolcsóbb.

Nemcsak a havi fűtésszámlát érdemes azonban nézni, hanem a beépítési, üzemeltetési költségeket is. Ugyanis az elektromos megoldás tervezése, engedélyeztetése, kiépítése sokkal gyorsabb és olcsóbb, mint a gáz fűtésrendszeré. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a gázkazán karbantartása költségesebb, mint az elektromos rendszeré.

A szakértők általában kiemelik, hogy az elektromos fűtésnek valóban van egy felára a gázhoz mérten, de a hatékonysága 100 %-os. Ennek a hatékonyságnak a kihasználásához viszont arra is szükség van, hogy az adott felfűtött lakás, ház hőszigetelése jó legyen.

Rengeteg olyan helyzet van, ahol nem építhető ki a gáz- vagy vegyeskazános fűtés. Ilyenkor jó szolgálatot tesz az elektromos verzió, de érdemes a hőszigetelést korszerűsíteni.

Lényegesen egyszerűbb erre átállni

Mindenhol, ahol a gyorsaság szempont, az elektromos megoldások verhetetlenek az alternatívákkal szemben. Szerelési költsége az elektromos fűtőpaneleknek nincs: ha van egy használható konnektor, csak fel kell fúrni a rögzítőelemeket a falba, felszerelni a panelt, bedugni a konnektorba, és már melegíthető is a helység.

Ha költséghatékonyságra törekszünk, összekapcsolhatjuk napelemekkel elektromos fűtési rendszerünket. Azaz a megfelelő mennyiségű napenergiát árammá alakítva megoldhatjuk házunk vagy lakásunk melegen tartását. Ez egy igazi környezetbarát, hosszútávú megoldás, sokkal természetesebb és olcsóbb, mint például a gázfűtés vagy fafűtés.

Nem mindegy, hogy rakjuk meg a kandallót

Ha az elektromos verzió előnyeit számba vesszük, ne feledkezzünk el a komfortról. Minden szoba hőmérséklete egyedileg beállítható, és nincs gond, pepecselés ezzel a fűtési rendszerrel. Aki próbált már gázszerelőt keresni egy dermesztő téli napon, mikor váratlanul lerobbant a kazán, az értékelni tudja ezt az egyszerűbb fűtési módot.

A fával fűtés pedig igazából rengeteg munkával jár, elég csak a fa beszerzésére, behordására gondolni. No és gyakran csak egy ember tudja egy otthonban, családban, hogy kell megrakni a kandallót, cserépkályhát. A kapcsoló felkattintását viszont nem lehet elrontani. Az elektromos fűtés az elfoglalt emberek számára épp ezért a legoptimálisabb megoldás.