Pécs

Lakásfelújítás - könnyebb megvalósítani főszezonon kívül

Lakásfelújítás - könnyebb megvalósítani főszezonon kívül

Ha azt gondolnánk, hogy csak tavasztól ősz elejéig kivitelezhető egy lakásfelújítás, ez az elgondolásunk a tapasztalatok szerint manapaság már nem állja meg a helyét. Mivel a szakemberek kevésbé vannak lefoglalva ebben az időszakban, könnyebb és olcsóbb szeptembertől mesterembert találni a vágyott felújítás kivitelezésére. 

Különös tekintettel arra, hogy egyes belső átalakítási munkák még télen is elvégezhetőek.

Nem a főszezon a legelőnyösebb

A felújítás fő időszaka a tavasz és a nyár, mivel ilyenkor egyszerűbb a szabadban tartózkodni, és a nyári szabadságok is felhasználhatóak a munkálatokkal kapcsolatos ügyek intézésére.

Éppen ezért, ha erre az időszakra keresünk felújító csapatot, ajánlatos negyed-fél évvel előtte időpontot foglalniegyeztetni a mesterekkel. A jó szakemberek ugyanis nagyon keresettek. Fontos, hogy mMindenképpen érdeklődjünk utána azoknak, akikkel végeztetni szeretnénkjük a felújítást, mivel az utóbbi évek nagy megnövekedett érdeklődése kereslete sok szakképzetlen munkavállalót is bevonzott az építőipar piacárba.

Lényegesen könnyebb tehát mestert találni az őszi-téli időszakra, ám ne felejtsük el ezt is érdemes időben megleszervezni.

Milyen munkálatok intézhetők el a hidegebb hónapokban?

A beltéri feladatok problémamentesen kivitelezhetőek ilyenkor is. Jellemzően iIde tartozik a meleg és hideg burkolás is, tehát melynek körében megoldható a csempézés, járólap lerakás, az új szaniterek beszerelése.

Pár kulisszatitok azért van felmerül a zárt helyiségben történő burkolásnál. Ilyen pPéldául, hogy a laminált parketta lapokat érdemes legalább egy napig a lakásban tárolni, hogy akklimatizálódjanak a hőmérséklethez. Emellett fontos a megfelelő szellőztetés és a szobahőmérséklet fenntartása stabilan tartása a száradási időszak alatt.

A gipszkartonozás - például egy új válaszfal beépítése - klasszikusan egy hétvégés, könnyen kivitelezhető munka.

A falbontás nélküli épületgépészeti munkák elvégzésére is remekül kihasználható az októbertől kezdődő felújítási holtszezon. A vezetékek régi típusú, véséssel járó behúzása igényel némi szellőztetést, kábelsínek használatával viszont már pormentesen is kivitelezhető ez a feladat.

Gyorsan száradó falfestékkel a festés sem megoldhatatlan, így akár Kkarácsonyra akár új színekbe öltöztethetjük a lakást. Ha egy-két napig meg tudjuk oldani, hogy az érintett helységeket 15 Celsius fokon tartsuk, akkor meggyorsítjuk a festett felületek száradását.

A siker kulcsa a tervezés

A felújítási munkák költségeit mindig ajánlatos alaposan megtervezni. A tapasztalatok szerint nagyjából 10 százalékkal haladja meg a valós költség a tervezettet, például a plusz alapanyagok, az elhúzódó munkák miatt. Ha személyi kölcsönt veszünk fel, rugalmasan tervezhetünk, és nyugodtak lehetünk afelől, hogy minden felmerülő tételt költséget időben, gond nélkül ki fogunk tudni fizetni. Ez a fajta kölcsön néhány napon belül, minimális papírmunkával felvehető, és jelenleg igen kedvező kamatozással érhető el.

A felesleges kiadásokat elkerülhetjük, ha jó szakemberekkel dolgoztatunk, továbbá mindent írásban lefektetünk a mesterekkel, és . Illetve nem fizetünk előre, csak ha megfelelőnek értékeljük az elvégzett munkáta.