Pécs

Kutatási és fejlesztési központ épül Pécsett

Kutatási és fejlesztési központ épül Pécsett

A Foss biotechnológiai vállalat pécsi kutatási és fejlesztési központjának alapkőletételén elhangzott: "a Made in Hungary időszakából átlépünk az Invented in Hungary időszakába, amikor nemcsak az számít, hogy egyes termékeket Magyarországon gyártsanak, hanem az is, hogy azokat itt is fejlesszék, alkalmazzák először".

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte  a digitalizáció, az Ipar 4.0 versenyképességi feltételeinek való megfelelés fontosságát is. A kétmilliárd forintos biotechnológiai központ létesítését 773 millió forintos támogatással segíti a magyar kormány. A 2000 négyzetméteres épületben - első körben - 88 magas hozzáadott értékű, "a legkifinomultabb technológiai képességeket igénylő" munkahely jön létre. A Foss a világ legnagyobb élelmiszeripari és agrártermék-elemző műszergyártó vállalata. A Foss és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése biztosítja a dán vállalat számára a megfelelő munkaerő-kínálatot.

 

Kétmilliárd forintos biotechnológiai központ létesítésül Pécsett

Kétmilliárd forintos biotechnológiai központ létesítésül Pécsett

 

Szijjártó Péter szavai szerint a Foss pécsi beruházásával hozzájárul a "dinamikus képet mutató" magyar-dán gazdasági kapcsolatok további fejlesztéséhez. Niels Degn, a Foss kutatási és fejlesztési alelnöke a magyar kormánnyal és a pécsi egyetemmel folytatott együttműködést is méltatva arról beszélt: cégük hosszú távra tervez, a vállalat pécsi kutatási és fejlesztési központja várhatóan 2019 végére készül el, 2020 végére pedig már 120 ember foglalkoztatását tervezik. A dán cég két évvel ezelőtt felvásárolta a Soft Flow nevű, Pécsen működő biotechnológiai társaságot, a befektetést ezen keresztül hajtja végre. Páva Zsolt polgármester az eseményen nagy örömnek nevezte a beruházás megvalósulását, egyúttal kiemelte, hogy a magas hozzáadott értéket képviselő vállalat ideális helyszínen kezdheti meg működését.

 

MTI/T.D.