Pécs

Külföldön dolgozna, de itthon venne fel hitelt?

Külföldön dolgozna, de itthon venne fel hitelt?

Sokakat érintő kérdés, hogyha valaki az idegenben dolgozó magyarok táborát erősíti, akkor itthon igényelhet-e például lakáshitelt, és vehet-e ennek segítségével ingatlant.

A legtöbb azon múlik, hol lakunk, illetve milyen típusú munkaviszonyunk van.

Többszázezer potenciális érintett

Nem véletlenül szaporodtak meg az ezzel foglalkozó cikkek, a fél milliót is súrolhatja alulról azoknak a magyaroknak a száma, akik külföldön dolgoznak.

Hogy hányan érintettek? Csak az Egyesült Királyságban 250 ezren vállaltak munkát tavalyi adatok szerint, Németországba pedig 200 ezren ingáznak, vagy élnek kint.

Pontos adatok nincsenek, az például egy erősen becsült adat, hogy 10 ezer körüli lehet a Hollandiában szerencsét próbáló magyarok száma. Valószínű, hogy összességében még ennél is több honfitársunkról van szó.

Kérdés, hol vagyunk bejelentve

Hogy lehet személyi vagy hitelkiváltó kölcsönhöz, illetve lakáshitelhez jutni, ha valakit külföldön foglalkoztatnak?

A siker kulcsa a lakcímkártya. Ha birtokunkban van a hazai lakcímkártyánk és adókártyánk, akkor nem merül fel komolyabb akadálya az igénylésnek.

Emiatt például az Ausztriába ingázók az itthon élő és dolgozó magyarokkal egy megítélés alá esnek.

Aki letelepedett külföldön, annak ‘fel kellett áldoznia’ a hazai lakcímkártyát. Így ők elesnek a hazai hitelektől.

 

Jövedelem kalkuláció hitel előtt

 

Kevés pénzintézetnek elég 3 igazolt hónap

A fentiek mellett a jövedelem igazolása is szükséges. A külföldi fekete munka, akármilyen jövedelmező, nem alapja a hitelfelvételnek éppúgy, mintha valaki a hazai, részben vagy egészen ‘kézbe kapott’ jövedelmét nem tudja papírokkal igazolni.

A bankok annyiban szigorúbbak, hogy nem 3 hónapnyi, hanem 6 hónapnyi munkaviszonyt kérnek általában, ha valaki határon túli munkahellyel rendelkezik.

Amennyiben tehát hazai lakcímkártya és adókártyával rendelkezünk - mert például átjárunk a határon, vagy albérletben lakunk odakint -, akkor már csak egy megbízható munkahely és fél év munkaviszony kell a sikerhez.

Nem árthat szakértő a hitelfelvételhez

Milyen papírmunkát kell még intéznünk? Bankszámlakivonatra is szükség van a munkaszerződés mellett - ez utóbbi esetében a határozatlan idejű a jolly joker. Azt, hogy netről kinyomtatott kivonatot, vagy bankfiókban kiadott, aláírt változatot kell-e beszereznünk, bankja válogatja.

Aki kint vállakozóként dolgozik, annak eléggé bonyolult igazolnia, hogy hitelképes. Ha személyi kölcsönt keres, akkor jobban járhat kinti pénzintézetek megkeresésével.

Emellett előfordulhat, hogy az esetleges kinti hitelfelvételekről is kérnek tájékoztatást, azaz  azt is igazolni kell, hogy nem szerepelünk esetleg másik ország KHR-listáján.