Pécs

Ismét megnyílt a pécsi patikamúzeum

Ismét megnyílt a pécsi patikamúzeum

Újra megnyílt a látogatók előtt Pécs patikamúzeuma, a kiállítóhely egykor a város első, Seitz Nepomuk János által 1697-ben alapított apotékájának, a Szerecsen Patikának az otthona volt.

1990-ben a gyógyszertári funkció mellett rekonstrukcióval vált alkalmassá gyógyszerészet- és orvoslástörténeti kiállítás berendezésére, ám 2009-ben a patika bezárt. Később egy helyi termékeket kínáló üzlet nyílt, de hosszabb távon nem tudott működni, így a kiállítás sem volt látogatható. A most újranyílt múzeumben több száz tárgyat, többek között különleges gyógyszerkiadó üvegcséket, patikaedényeket, régi gyógyászati eszközöket lehet megtekinteni.

 

Ismét megnyílt a pécsi patikamúzeum

A Janus Pannonius Múzeum Apáca utcai kiállítóhelye egykor a város első, Seitz Nepomuk János által 1697-ben alapított apotékájának, a Szerecsen Patikának, ismert nevén Sipőcz patikának az otthona volt

 

Őri László alpolgármester szerint a patikamúzeum egyedülálló értékeket őriz, amelyek folyamatos bemutatását a város a Janus Pannonius Múzeumon keresztül immár hosszú távon biztosíthatja. Továbbá javasolták a pécsi értéktár bizottságnak, hogy a patikamúzeum kerüljön a védednő értékek közé. A cél, hogy a pécsiek, a turisták, valamint a Pécsi Tudományegyetem gyógyszerész hallgatói megismerjék a város hagyományait, a gyógyszerészet hagyományait - hangsúlyozta.

 

/T.D.