Pécs

Huszonöt éves a pécsi Gandhi Gimnázium

Huszonöt éves a pécsi Gandhi Gimnázium

Huszonöt éve kezdte meg oktató-nevelő munkáját Magyarország és Európa első roma nemzetiségi érettségit adó intézménye, a pécsi Gandhi Gimnázium.

Ignácz István igazgató elmondta, hogy az idei tanévben vizsgázókkal együtt mintegy 800-an szereztek érettségit a gimnáziumban. Az intézményben mindkét magyarországi cigány nyelvet - a beást és a lovárit is - oktatják, azokból érettségizni és nyelvvizsgázni is lehet. Hozzátette: az intézmény művészeti iskolája kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy cigány táncokat és zenét, valamint a klasszikus művészeti ágakat tanítsa. Tájékoztatása szerint tanulóik elsősorban Baranya, Tolna és Somogy megyéből érkeznek, ugyanakkor debreceni, egri és zalaegerszegi diákja is van a Gandhinak.

Huszonöt éves a pécsi Gandhi Gimnázium

Huszonöt éve kezdte meg oktató-nevelő munkáját Magyarország és Európa első roma nemzetiségi érettségit adó intézménye

 

Ignácz István oktató-nevelő munkájukról úgy fogalmazott: "minden diákunknak, aki innen kikerül, és úgy érzi, hogy megtalálta a helyét az életben (...), már tudunk adni valamit". Az igazgató az iskola működésének legnagyobb elismeréseként értékelte, hogy a Gandhinak a roma szellemi kulturális örökség megőrzését célzó pedagógiai programja felkerült a szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló nemzeti jegyzékre.