Pécs

Emlékházat avattak Pécsett

Emlékházat avattak Pécsett

Átadták Kovács Béla, az 1947-ben elhurcolt kisgazda politikus pécs-patacsi szülőházából kialakított emlékházat a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából.

Az eseményen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár azt mondta: országos jelentőségű emlékhely született. Elmondta, emlékezni és emlékeztetni sokáig tiltott és büntetendő cselekmény volt a kommunizmus által sújtott Magyarországon, ahol azokban az években a hétköznapivá vált elhurcolások, bebörtönzések, kínzások, fenyegetések, zaklatások és gyilkosságok több millió embert érintettek. Rámutatott, hogy Kovács Béla elhurcolása napján "leomlottak a jogállamiság bástyái", azt követően már senki előtt nem maradhatott rejtve, hogy a kiépülő kommunista hatalom totális diktatúra lesz, amely minden korábbi értéket "bakanccsal tipor el és porig rombol".

 

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából felavatták Kovács Béla emlékházát Pécsett

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából felavatták Kovács Béla emlékházát


Páva Zsolt, Pécs polgármestere az ünnepségen arról beszélt, hogy az emlékház bemutatja azt az ideológiát, amely negyven éven keresztül gúzsba kötötte Magyarországot. Kovács Béla életútját felidézve többek között a kisgazda politikus hitelességét hangsúlyozta. Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

 

MTI/T.D.