Pécs

A vagy B kategóriás irodára van szüksége?

A vagy B kategóriás irodára van szüksége?

A fejlődőképest kisvállalatok ma már éppúgy a felső kategóriás irodákat keresik, mint a nagy cégek. A kereslet növekedése mögött főleg az A kategória iránti érdeklődés van. De milyen igényeket elégítenek ki a különböző kategóriák?

Az A+ környezettudatos is egyben

Az irodák besorolására az A, B, C kategóriákat használják, illetve az egészen prémium megoldásokra az A+ kategória is létezik.

Idehaza az A kategória egyre népszerűbb, ezzel együtt tömegesen inkább a B kategóriát használják az irodát bérlő cégek.

A legalacsonyabb bérleti díjű helységek visszaszorultak, a középkategóriából az olcsóbb megoldások népszerűek; ámde folyamatosan feljövőben van az A kategória. Az a tény, hogy A+ típust aránylag kevesen használnak, abból is ered, hogy ezen a téren a kereslethez képest még szerény a kínálat idehaza.

Magas komfort és mindenből a legkorszerűbb: A kategória

Az A kategória szinten mindent magában foglal, amitől modern, rugalmasan berendezhető, kényelmes és otthonos lesz egy munkahely.

Az alábbi feltételeknek kell megfelelni többek közt:

  • Az iroda az elmúlt 10 évben lett építve vagy átépítve
  • Az előcsarnok jó megjelenésű és nagy méretű
  • Álpadló és álmennyezet van, valamint modern kábelvezetés
  • Fedett, biztonságos parkolóhelyek vannak
  • Alap a szünetmentes áramellátás vagy kettős betáplálás,
  • Legalább kettős üvegezésűek az ablakok
  • Lágkondícionáltak a helységek
  • Étterem és szolgáltatások találhatóak az épületben
  • 2.65 m a minimum belmagasság

 

És a követelmények sora még folytatható.

Jó körülmények, de semmi luxus: B kategória

 

 

A B kategória értelemszerűen ennél szerényebb, a teljesség igénye nélkül: az irodaépületnek parkolóhelyeket kell biztosítania, de a fedett parkolóház már nem feltétel. Étterem vagy büfé jár a B kategóriához, egyéb szolgáltatások 300 méteren belül kell, hogy elérhetőek legyenek.

Ám a magas színvonalú épületgépészeti kivitelezés és a jó fényviszonyok beletartoznak abba, amit ez az iroda típus nyújt a bérlőknek. A számítógépes (internet) és telefon rendszer alapszolgáltatás ezen a szinten.

Letisztult egyszerűség, szolgáltatások nélkül: C kategória

A C szint már jóval egyszerűbb. Ha ilyen helyet bérlünk, nélkülöznünk kell a légkondícionálást, a parkolóhelyeket, a recepciót, és büfé helyett italautomatákkal vígasztalódhatunk.

Nyilvánvalóan nagyon sok kis iroda - főleg lakásirodák, alagsori helységek - C kategóriásak, és például a városközpontban kielégítő is lehet egy kisebb vállalkozásnak egy ilyen cégközpont. Ezek általában régebbi, elavult, de azért karbantartott épületekben találhatóak.

Egyre kevesebben érzik kielégítőnek ezt az iroda típust, többek közt, mert az alacsony színvonalú körülményeket nyújtó munkahelyeken nehezebb az értékes munkaerőt megtartani.