Pécs

A tökéletes étkezőasztalt keresi?

A tökéletes étkezőasztalt keresi?

Ha csak színe, alakja alapján döntünk egy étkezőasztal mellett, akkor később lehet, hogy szembesülünk pár gonddal, ami a mindennapi használat során felmerül. Ha hosszú távon kihasználható asztalt keresünk, akkor az alábbiakról ne feledkezzünk meg.

Minden férjen el rajta

 

Lehet, hogy az otthunkban kicsi a hely, és azzal számolunk, hogy elég, ha két tányér és két pohár elfér az asztalon, de könnyen előfordulhat, hogy ezt meghaladják majd az igényeink.

Elég csak az ünnepekre gondolni, vagy arra, hogy lehet, hogy időnként vendégek ugranának fel, akik maradnak vacsorára.

Mikor kiválasztjuk a jövendőbeli étkezőasztalunkat, gondoljunk mindarra, amit egy nagyobb étkezésnél ki szoktunk pakolni, a borosüvegtől a salátástálig: el fog minden férni az asztallapon? Nem biztos, hogy lesz olyan személy, aki mindig ugrik, és ide-oda pakol, hiszen lehet, hogy mindenki üldögélni szeretne.

Ha kis térben élünk, ilyen esetekben több lehetőség is van: például a gurítható szervízasztal mint plusz felület, vagy éppen az, ha átalakítható étkezőasztalt vásárolunk. Sokféle, sokféleképpen kinyitható típus létezik, valamelyik biztosan megfelel.

Ha belegondolunk, hogy 8 személynek már egy 180x80 centiméteres felület kell az étkezéshez, érthető, miért népszerűek az állítható étkezőasztalok.

 

Kényelmes étkezasztal több személynek

 

Az ideális szélesség és nagyság kiszámításához emellett jó tudni, a fal és az étkezőszék között 100-120 centimétert szokás hagyni, hogy fel lehessen állni, avagy helyet változtatni.

 

Nemcsak ülni, állni is szoktunk mellette

 

Ha a konyhába kerül az asztal, akkor gyakran arra is használjuk ezt a nagy felületet, hogy például tésztát nyújtsunk, vagy mézeskalácsot készítsünk rajta a gyerekekkel közösen. Épp ezért jó, ha nem túl alacsony, és tudunk állva dolgozni mellette.

 

Milyen színű legyen?

 

A fehér vagy világos étkezőasztal garnitúrák csodásan mutatnak, de nem feltétlenül a legpraktikusabbak. Főleg ott, ahol gyerek vagy háziállat van, tud gyorsan megváltozni a világos bútorok színe. A ‘leg szülőbarátabb’ az egészen sötét és matt felületű étkezőasztal; persze, ha tudunk vigyázni rá, bármilyen asztalt beszerezhetünk.

Jó tudni, az üveg felület némi óvatosságot igényel, és egy ujjlenyomat is meglátszik rajta, viszont tény, hogy nagyon látványos szép fényekkel egy késő esti vacsoránál.