Pécs

A pécsi szülészeti klinikán korszerű mérőműszert adtak át

A pécsi szülészeti klinikán korszerű mérőműszert adtak át

A Pécsi Tudományegyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikáján a magzati szívhangok és a szülési fájások mérését, regisztrálását lehetővé tevő műszert üzemeltek be.

A közlemény szerint a korszerű eszközt az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársaiból álló kórus és a Ghymes zenekar tavaly Pécsett tartott közös koncertjének bevételéből tudta megvásárolni a klinika. Az "eszközzel, az úgynevezett kardiotokográffal a várandósság és a szülés alatt ellenőrizni tudjuk a magzat méhen belüli állapotát" - idézték Veszprémi Bélát, a klinika egyetemi docensét. "Ezzel biztosítani lehet a szüléssel járó rizikó csökkentését, tehát még jobb esélyeink lesznek az egészséges gyermekek születésére" - magyarázta Veszprémi Béla. Az új eszközzel várhatóan évente több mint négyezer vizsgálatot végeznek majd el.

 

A pécsi szülészeti klinikán korszerű mérőműszert adtak át

Az új eszközzel várhatóan évente több mint négyezer vizsgálatot végeznek majd el

 

Az egyetem a jótékonysági akció előzményeit is felidézve azt írta: Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Pécs országgyűlési képviselője 2014-ben kórust alapított, amelyre az Emmi dolgozóit hívta közös adventi éneklésre. A kezdeményezés az évek során hagyománnyá vált, a kórustagok száma is egyre gyarapodott. 2017-ben a már csaknem száztagú kórus a Kossuth-díjas Ghymes együttessel közösen lépett fel, más helyszínek mellett a pécsi Kodály Központban is. A koncert bevételét pedig jótékony célra, a pécsi szülészeti klinika javára ajánlották fel. 

 

MTI/T.D.