Pécs

A pécsi önkormányzat visszatérítendő kormánytámogatást kap

A pécsi önkormányzat visszatérítendő kormánytámogatást kap

A kormány több mint 6,5 milliárd forint visszatérítendő támogatást biztosít a pécsi önkormányzat finanszírozási helyzetének rendezésére, további 3 milliárdot pedig annak jövő évi likviditása érdekében.

A város 7,5 milliárd forintos költségvetési hiányának vizsgálatára tényfeltáró bizottság alakult az önkormányzatnál. Páva Zsolt polgármester méga szeptemberi közgyűlésen felidézte, hogy 2009-ben 40 milliárd forintos adóssággal vette át az önkormányzat irányítását. Az adósság "eltakarításához" 25 év kellett volna, ugyanakkor a kormány adósságátvállalása segített. A nem régi megjelent kormányhatározatban az áll, hogy a 6 milliárd 540 millió forint összegű támogatás visszafizetési határideje 2020 decembere.

 

Több mint 9,5 milliárdos visszatérítendő támogatást kap a kormánytól a pécsi önkormányzat

Több mint 9,5 milliárdos visszatérítendő támogatást kap a kormánytól a pécsi önkormányzat

 

A folyósítás feltételei között szerepel, hogy Pécs megyei jogú város tulajdonában lévő "teljes vagyon" biztosítékként szolgáljon; a pénzösszeg erejéig a forgalomképes önkormányzati ingatlanok "teljes állományára" a magyar állam részére jelzálogot jegyeznek be. Ugyancsak feltétel, hogy az önkormányzat az idén elindított megtakarítási, saját bevétel növelési és strukturális átalakítási intézkedések vizsgálatát és végrehajtását jövőre is folytassa, valamint, hogy a támogatás felhasználását a Magyar Államkincstár folyamatosan ellenőrizze. E feltételek határidőre teljesítése esetén a kormány további 3 milliárd forint visszatérítendő támogatást ad 2018 elején a pécsi önkormányzat számára a város jövő évi likviditásának biztosítása érdekében.

 

MTI/T.D.