Pécs

A csuklós létrák igazi előnyei

A csuklós létrák igazi előnyei

A létra olyan eszköz, amely valamilyen formában minden háztartásban megtalálható. Ezek a típusok azonban messze esnek a profik által építkezés vagy felújítás során használt változatoktól, amelyek sokkal több mindenre képesek.

Szigorú szabályoknak felelnek meg

A magasban végzett feladatok elengedhetetlen ‘támasztéka’ a létra, amelynek számos vállfaja van, specializálódva a különféle típusú munkavégzésekre. Hogy nem mindegy, min állunk, azt az is mutatja, hogy minden létrán végzett munkát veszélyesnek minősítenek.

Az összes idehaza forgalomba kerülő ilyen eszköznek KERMI engedélyt kell kapnia, miután bevizsgálják többféle szempont szerint. A háztartási és félprofi változatoknak például 150 kg-os súlyt kell elbírniuk, míg az ipari célú létráknak még ennél is többet.

Ha létrán állunk tehát, akkor minden szempontból biztonságban vagyunk. Érdemes családi örökségül ránk hagyott, billegő fa létráinkat is bevizsgált és engedélyezett, alumínium változatra cserélni - alacsonyról is lehet nagyot esni.

Csak kényelmesen

Ha tudatosan szeretnénk a számunkra legjobb modellt kiválasztani -  nyilván ehhez tudunk kell, milyen célra kívánjuk majd használni -, érdemes a magassággal kezdeni. A legkomfortosabb maximum vállmagasságban dolgozni, nyútójzkodva nem tudunk profi munkát végezni - így a plafon festéséhez például egy azt erősen megközelítő létra szükséges.

 

Otthon is használunk létrát még ha csak dísznek is

 

Továbbá, ne csak hagyományos állólétrában gondolkozzunk. Lehet, hogy egy univerzálisabb típusra van szükségünk?

Érdemes megismerkedni a sokoldalú csuklós létrákkal, melyeket többféle tevékenység során használhatunk. Az egyik gyártó, a Krause például ötféle változatot is ajánl. A csuklós kivitelezés azt jelenti, hogy a csuklók mentén behajlítható, több állásba összecsukható az eszköz.

Profi megoldás a lépcsőház festésére

Ezek közül az állólétra változatok kisebbre, illetve nagyobbra állíthatóak. A teleszkópos változatok hosszabbra nyújthatóak: a szárhosszabbítás segítségével például lépcsőházak magas pontjai is elérhetőek velük.

Ezeknek az eszközöknek hatalmas előnye, hogy könnyen szállíthatóak, tárolhatóak, mivel kis helyigényük van, de sokféleképpen és nagyon hatékonyan használhatóak. Munkaállványként is beállíthatjuk az univerziális csuklós típusokat, és így nagyobb helyet nyerünk a magasban. Aki egy hagyományos létrán próbált már biztonságosan elhelyezni egy festékes vödröt, az megérti, miért kellemes, ha kéznél, vagyis lábnál van minden.