Pécs

A Pécsi Nemzeti Színház kapja az idei legnagyobb támogatást

A Pécsi Nemzeti Színház kapja az idei legnagyobb támogatást

Hoppál Péter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az öt nemzeti minősítésű vidéki teátrum közül a pécsi kapja idén a legnagyobb összegű - 527 millió forintos - állami támogatást.

A debreceni, miskolci, szegedi, győri és pécsi teátrumok támogatására szolgáló korábban csaknem 2,5 milliárd forintos költségvetési keret az idei évre 110 millió forinttal nőtt. Ebből a növekményből a Pécsi Nemzeti Színház 61 millió forintot kap - ismertette a politikus, megjegyezve, hogy a pécsi színháznak a korábbi években a többi teátrumhoz képest, teljesítményét is figyelembe véve, méltánytalan lemaradása volt a finanszírozásban.

 

A Pécsi Nemzeti Színház kapja az idei legnagyobb támogatást

A Pécsi Nemzeti Színház 61 millió forint támogatást kap

 

A PNSZ állami támogatásának növekedését az intézmény szakmai teljesítményével és magas mutatóival indokolta az államtitkár, aki egyúttal gratulált a pécsi társulat munkájához. Beszámolt arról is, hogy PNSZ-ből 57 év után tavaly önállósodott Pécsi Balett tavalyi 50 millió forintos rendkívüli állami támogatása 2018-tól beépült a központi költségvetés bázisába. Az összegeken felül a tánctársulat bővítésének céljára idén további 10 millió forintos különtámogatást is biztosítanak - tette hozzá. Az ugyancsak nemzeti besorolású, pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar számára 2018-tól 90 millió forintos állandó finanszírozás-növekedést sikerült elérni.

 

MTI/T.D.