Pécs

560 milliós kutatás-fejlesztés Mágocson

560 milliós kutatás-fejlesztés Mágocson

A sásdi központú Y Takarmányipari Kft. 560 millió forintos kutatás-fejlesztésbe kezd, a pulykatakarmányozással kapcsolatos kutatás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében mintegy 260 millió forinttal támogatotják.

A cél egy olyan komplex technológia kifejlesztése, amely megelőzi és meggyógyítja a pulykák tartása során fellépő érkatasztrófákat. A hízópulyka állományokban előforduló aorta- és veseartéria repedés miatt bekövetkező elhullás rontja a pulykahús-termelés gazdaságosságát, okai pedig nem teljes körűen ismertek. A kutatásban együttműködik a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának takarmányozástani tanszéke.

 

560 milliós kutatás-fejlesztés Mágocson

A kutatás célja egy komplex technológia kidolgozása a pulykák tartása során fellépő érkatasztrófák megelőzésére, gyógyítására

 

A kísérleti takarmányokat az Y Takarmányipari Kft. mágocsi üzemében gyártják le, majd azokat kísérleti- és kontrollállományok hízlalására, tesztüzemi körülmények közötti alkalmazására fogják használni. A magyar tulajdonú Y Takarmányipari Kft. mágocsi üzemében 50 embert dolgozik, évente 68 ezer tonna takarmányt állítanak elő, és több mint hetven partnernek gyárt és szállít.

 

/T.D.