Pécs

25 ezerre nőhet a PTE hallgatóinak létszáma

25 ezerre nőhet a PTE hallgatóinak létszáma

A Pécsi Tudományegyetem új vezetőségét bemutató sajtótájékoztatón elhangzott: a jelenlegi mintegy 21 ezerről az új rektori ciklus végéig 25 ezerre kívánják emelni hallgatóinak létszámát.

Miseta Attila rektor a következő időszak feladatairól szólva közölte: bízik abban, hogy a PTE a következő években gyorsuló fejlődés részese lesz. Az egyetemnek növelnie kell saját bevételeit, mivel 2020 után az európai uniós források "valószínűleg" a mostaninál szigorúbb kritériumok alapján lesznek elérhetőek. Lengvárszky Attila rektori megbízott a tradíció és az innováció fontosságát is hangsúlyozva elmondta, hogy minősített oktatóik számát 10 százalékkal szeretnék emelni, a külföldi hallgatók számát pedig 5 ezerre. További célként jelölte meg, hogy három nemzetközi és három felsőoktatási rangsorban a magyarországi intézmények közül legalább a negyedik helyen szerepeljen a PTE.

 

25 ezerre nőhet a PTE hallgatóinak létszáma

Miseta Attila rektor bízik abban, hogy a PTE a következő években gyorsuló fejlődés részese lesz

 

Lengvárszky Attila a többi között szólt a minőségi kollégiumi férőhelyek növelését célzó tervekről, a hallgatói érdekképviseleten belül felállítandó rektori ombudsmanról, illetve kitért arra is, hogy szeretnék megállítani a Pécsről és a régióból történő elvándorlást. Gábriel Róbert, a PTE általános, tudományos és innovációs rektorhelyettese szerint nem irreális cél, hogy a PTE oktatói, kutatói rendszeresen publikáljanak a legmagasabb színvonalú nemzetközi tudományos folyóiratokban. Tájékoztatás szerint a "lehető legtöbb" szakot duális képzéssé alakítanák át a már így működő műszaki tanulmányokhoz hasonlóan, annak érdekében, hogy a hallgatók már az egyetemi éveik alatt megtapasztalhassák, miként ültethetik át az elméletet a gyakorlatba.

 

MTI/T.D.