Baranya megye

Horvát-magyar aknamentesítés Baranya megyében

Horvát-magyar aknamentesítés Baranya megyében

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság idegenrendészeti osztályának vezetője beszámolt róla, hogy Old, Udvar és Kölked térségét érintik a 2018 tavaszára befejeződő újabb horvát-magyar aknamentesítési munkálatok.

A közös határszakasz teljes aknamentesítésére 3,5 millió eurós, uniós támogatást élvező projekt a horvát aknamentesítő központ (HCR), a baranyai rendőr-főkapitányság és a Duna-Dráva Nemzeti Park együttműködésével valósul meg. Horvátország és Magyarország a délszláv háborúból maradt aknák felderítésére 2011 és 2013 között fogott össze, a magyar oldalon 31 szerkezetet találtak. A mostani program költségvetésének 35,5 százalékából magyar területen ezúttal lőszermentesítést végeznek.

 

aknakeresés Baranya megyében

Gyanítják, hogy lehetnek még elhagyott tűzeszközök, harci anyagok az Old, Kölked és Udvar környéki, összesen mintegy 3,4 négyzetkilométeres területen

 

A korábbi aknamentesítést talajforgatással végezték 80 kilométer hosszan, a mostani műszaki határzártól legfeljebb 50 méteres sávban és 20 centiméter mélyen. A most kijelölt területeken műszeres vizsgálatokat végeznek 50-1500 méteres sávban, másfél méteres mélységig. A jelentős részben védett területeken tervezett munkálatokat a műszaki határzár nem akadályozza, egyes utak használatában, területek megközelítésében lehetnek korlátozások, de erről a hatóságok időben tájékoztatják az érintett önkormányzatokat és erdészeteket.

 

/T.D.